Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Χειροποίητη τσάντα ταχυδρόμου " Το αερόστατο"

Το αγαπημένο τζιν ύφασμα....
Είναι ύφασμα που μπορεί να φορεθεί από όλους, είναι διαχρονικό, ανθεκτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν στα πάντα!!
Ο φούΞια ξιφίας έχει ξαναχρησιμοποιήσει το τζιν και για άλλες χειροποίητες τσάντες αλλά  αυτή τη φορά, ράβοντας άλλη μια τσάντα ταχυδρόμου, έψαξε και βρήκε πληροφορίες για την ιστορία του τζιν υφάσματος.
Το τζιν το ανακάλυψε ο Levi Strauss περίπου το 1850 στην Αμερική ( ....τα γνωστά σε όλους μας τζιν!!) Αρχικά χρησιμοποιούσε το καραβόπανο που είχε χρησιμοποιήσε και ο Χ.Κολόμβος στα καράβια του.Το χρώμα του ήταν μπεζ και είτε το έβαζαν για σκέπαστρο των βαγονέτων στα χρυσορυχεία είτε το χρησιμοποιούσαν για σκηνές των εργατών.Μετά όμως και οι ίδιοι οι εργάτες των ορυχείων, χρειάζονταν ανθεκτικά ρούχα για τη σκληρή δουλειά κι έτσι έφτιαξε ο Strauss τα πρώτα παντελόνια.
Λόγω της γενοβέζικης καταγωγής τους -τζένοαν για τους αμερικανούς- ονομάστηκαν τζιν.
Με τον καιρό όμως οι εργάτες παραπονέθηκαν πως το ύφασμα αυτό τους προκαλούσε ερεθισμούς στο δέρμα.'Ετσι ο Strauss αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα γαλλικό βαμβακερό, με διαγώνια ύφανση, ύφασμα το denim - δίμιτο στα ελληνικά και το χρώμα του ήταν πλέον μπλε για να μη λερώνεται εύκολα.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η ανακάλυψη από έναν πελάτη του Strauss των μεταλικών κόπιτσων που τοποθετήθηκαν στις τσέπες του παντελονιού για να μην σκίζονται και φθείρονται με το χρόνο και τη σκληρή δουλειά.
Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο το τζιν παρέμεινε ρούχο εργασίας.Από τη δεκαετία του '50 φορέθηκε πολύ από τη νεολαία κι από τότε το έχουμε φορέσει και θα το φοράμε όλοι!!
 Η φωτογράφιση της καινούριας τσαντούλας του φούΞια ξιφία είναι εμπνευσμένη από εκείνα τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του τζιν.
Απολαύστε την!!!


Χειροποίητη τσάντα ταχυδρόμου από τζιν ύφασμα
στο σωτερικό της χρησιμοποιήθηκε βαμβακερό κόκκινο ύφασμα

εσωτερικά τσεπάκια για κινητό, κλειδιά και στυλό


το αερόστατο είναι ραμμένο με απλικέ ραφή και κεντημένο στο χέρι
τα συννεφάκια είναι κι αυτά ραμμένα με απλικέ ραφή

το λουράκι της τσάντας αυξομειώνεται και μπορεί να γίνει και ώμου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου