Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Handmade backpack & purse "Origami crane"

Το origami είναι μία εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης.
Η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, η χαρτοδιπλωτική, είναι η κατασκευή ενός σχήματος με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών.
Το origami- γερανός είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και διαδεδομένο στην Ιαπωνία, γιατί το πουλί αυτό συμβολίζει την καλή υγεία. Ο μύθος λέει, ότι αν κάποιος διπλώσει 1000 γερανούς σε χαρτί, όλες του οι επιθυμίες θα γίνουν αληθινές.
Το origami-γερανός έγινε ακόμα πιο γνωστό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Sadako Sasaki, ένα κορίτσι 11 χρόνων έπαθε λευχαιμία, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν την επισκέφτηκε ένας καλός της φίλος που της έκανε δώρο ένα origami-γερανό και της είπε το μύθο. Τότε η Sadako έκανε μια ευχή: να γίνει καλά. Για να πραγματοποιηθεί η ευχή της λοιπόν, άρχισε να διπλώνει γερανούς για να φθάσει τους 1000. Ήταν πραγματικά γενναίο κορίτσι, φτιάχνοντας τους γερανούς ξεχνούσε την αρρώστια της. Η πράξη της εντυπωσίασε γιατρούς, επισκέπτες και τους άλλους ασθενείς, που άρχισαν να της μαζεύουν χαρτιά για να εκπληρώσει το δύσκολο έργο της.


Το άτυχο κορίτσι όμως πέθανε έχοντας προφτάσει να διπλώσει 644 γερανούς. Τότε οι συμμαθητές και οι φίλοι της, ανέλαβαν να διπλώσουν τους υπόλοιπους, που τους τοποθέτησαν στον τάφο της. Αποφάσισαν να διαδώσουν σε όλα τα παιδιά της Ιαπωνίας την ιστορία της Sadako για να μαζέψουν χρήματα και να στήσουν ένα άγαλμα στο όνομά της, υμνώντας την ειρήνη. Όταν η ιαπωνική κυβέρνηση έμαθε για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο αποφάσισε να μετονομάσει ένα πάρκο στη Χιροσίμα, δίνοντας του το όνομα «Πάρκο της ειρήνης». Εκεί ανεγέρθηκε το άγαλμα της Sadako που κρατάει ένα πελώριο origami-γερανό. Οι συμμαθητές της έγραψαν στη βάση του αγάλματος:

Αυτή είναι η κραυγή μας
Αυτή είναι η προσευχή μας
Ειρήνη σε όλο τον κόσμο












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου